Dragkrok av hög kvalitet

Har du köpt en ny bil utan dragkrok? Ska du åka på semester med husvagnen men har ingen dragkrok på bilen? Vilken tur att du hittade hit! Hos oss på dragkrok365.se hittar du din nästa dragkrok till bra pris och med snabb leverans. Vi tror mer på att arbeta med kvalitet än kvantitet och erbjuder livstidsgaranti på både de dragkrokar och elsatser som vi säljer. Hos oss får du även hög personlig service där vi gör allt för att våra kunder ska känna sig trygga genom hela sitt köp av dragkrok.

Tycker du också att det är svårt att veta vilken dragkrok du ska ha? Låt oss hjälpa dig!

Att välja vilken dragkrok du ska ha till ditt fordon kan vara svårt. Många upplever det som att det är en djungel när man inte har några förkunskaper om just dragkrokar, montering och regler. Sanningen är att det behöver inte alls vara så svårt. Behöver du hjälp i ditt beslut är du alltid välkommen att kontakta oss så guidar vi dig rätt.

Olika typer av dragkrokar

Alla har olika behov och anledningar till varför de vill ha en dragkrok till sitt fordon. Därför finns det olika varianter att välja på. Generellt kan man säga att de tre vanligaste typerna av dragkrokar är fast dragkrok, avtagbar dragkrok och infällbar dragkrok. Dessa skiljer sig precis som det låter genom att den fasta dragkroken alltid sitter fast på ditt fordon, den avtagbara går att plocka av och endast ha på när det behövs och den infällbara monteras permanent på fordonet men går att fälla in när den inte används så den inte syns. Utöver detta finns det olika konstruktioner på dragkrokarna, till exempel dragkrokar med svanhals, vertikala och horisontella dragkrokar som är nästa osynliga när man plockar bort dragarmen med mera.

Dragkrokens historia

Dragkroken, så som vi känner till den, uppfanns år 1932. Det var Franz Knöbel som tog fram den design som idag är standard över hela världen. Beroende på vad man ska använda sin dragkrok till så finns det olika storlekar på själva dragkrokskulan. Standardstorleken som används är 50 mm kuldiameter och den ser likadan ut som den Knöbel konstruerade för nästan 100 år sedan. De dragkrokar som vi arbetar med på dragkrok365.se kommer från Umbra Rimorchi, en region belägen mellan Rom och Florence som sedan 70-talet har specialiserat sig på dragkrokstillverkning.

Frågor och svar om dragkrokar

Vad är en dragkrok?

En dragkrok, eller draganordning som det egentligen heter, är en anordning som du fäster bak på din bil, lastbil, traktor och ibland även cykel. En dragkrok är alltså det du behöver för att koppla på till exempel en husvagn, ett släp eller något annat på ditt fordon. Många väljer att montera en dragkrok på sin bil för att underlätta vid flytt, semester eller för att helt enkelt kunna använda släp och transportera större möbler eller liknande.

Varför ska jag ha en dragkrok?

Om du ska flytta eller transportera något som är tungt så är det ofta en stor fördel att kunna använda sig av ett släp. En dragkrok är också bra att ha om du till exempel ska åka på husvagnssemester eller vill koppla på en cykelhållare inför en cykelsemester.

Finns det regler och lagar kring dragkrokar?

Ja, det finns det. Reglerna för dragkrokar ser lite olika ut beroende på om du monterar en fast dragkrok eller en löstagbar dragkrok. Det beror också på vilket fordon du monterar din dragkrok på. Om du eftermonterar en dragkrok som är EU-typgodkänd på din personbil eller en lätt lastbil behöver du sedan år 2013 inte längre göra en registreringsbesiktning. För lastbilar och husbilar gäller andra regler.

Du kan läsa mer om just detta i vår artikel om lagar och regler för dragkrokar.