Olika Typer Av Dragkrokar

Dragkrokar är en viktig komponent för många bilägare, husvagnsägare och alla som regelbundet transporterar last. Dragkrokar möjliggör en säker koppling till släp, husbilar och andra fordonsrelaterade släpvagnar. Syftet med denna artikel är att underlätta för dig att ta reda på vilken typ av dragkrok som är bäst lämpad för dig.

Vilka olika typer av dragkrokar finns?

När du ger dig ut på marknaden för att välja en dragkrok, kommer du att märka att det finns tre huvudtyper att överväga. Först har vi den fasta dragkroken, som är en robust och pålitlig lösning för dem som regelbundet använder sin dragkrok. Sedan finns det den avtagbara dragkroken, perfekt för de som önskar flexibilitet att kunna ta bort kroken när den inte används. Slutligen erbjuder den infällbara dragkroken en kombination av båda världar, med möjlighet att enkelt fälla undan kroken under bilen för en diskret och estetisk lösning.

Fast Dragkrok

En fast dragkrok är, som namnet antyder, en fast monterad komponent på din bil. Den är robust, pålitlig och klarar av att hantera tunga laster. Dessutom är den ofta det mest ekonomiska valet bland de olika alternativen. Om du planerar att använda din dragkrok frekvent, är den fasta dragkroken det naturliga valet.

Fördelar:

 • Låg kostnad.
 • Robust och pålitlig.
 • Ingen montering (initialt krävs förstås montering av en professionell) eller demontering krävs.

Nackdelar:

 • Kan vara estetiskt mindre tilltalande eftersom den är permanent synlig.
 • Kan vara svår att montera beroende på bilmodell.

Några av våra populära fasta dragkrokar

Avtagbar Dragkrok

En avtagbar dragkrok ger dig flexibiliteten att montera och demontera dragkroken efter behov. Det är ett utmärkt val för dig som inte använder dragkroken särskilt ofta. Avtagbara dragkrokar är också estetiskt tilltalande eftersom de kan tas bort när de inte används, vilket ger bilen en renare profil.

Fördelar:

 • Flexibel användning.
 • Estetiskt tilltalande när den är demonterad.
 • Ofta enklare att montera och demontera.

Nackdelar:

 • Kan vara dyrare än fasta dragkrokar.
 • Kan vara mindre robust beroende på design och tillverkning.

Några av våra populära avtagbara dragkrokar

Infällbar Dragkrok

Infällbara dragkrokar kombinerar de bästa egenskaperna hos fasta och avtagbara dragkrokar. De är permanent monterade på bilen men kan fällas in och gömmas bakom kofångaren när de inte används. Detta ger en renare estetik samtidigt som det erbjuder robustheten hos en fast dragkrok.

Fördelar:

 • Flexibel användning med robust design.
 • Estetiskt tilltalande när den är infälld.
 • Ingen manuell montering eller demontering krävs.

Nackdelar:

 • Kan vara dyrare än både fasta och avtagbara dragkrokar.
 • Installation kan vara komplex och kräver ofta professionell hjälp.

Typ av dragkrokBeskrivningFördelarNackdelar
Fast DragkrokFast monterad, robust och pålitligLåg kostnad, ingen montering/demontering krävsPermanent synlig, kan vara svår att montera
Avtagbar DragkrokKan monteras och demonteras efter behovFlexibel användning, estetiskt tilltalandeDyrare än fasta, kan vara mindre robust
Infällbar DragkrokPermanent monterad men kan fällas undan under bilenRobust design, estetiskt tilltalande när infälldDyrare än fasta och avtagbara, installation kan vara komplex

Hur Väljer Man Rätt Dragkrok?

Att välja rätt dragkrok kan vara en utmanande uppgift, särskilt om du är ny på området. Här är några faktorer att överväga när du väljer en dragkrok:

Din Bilmodell: Inte alla dragkrokar passar alla bilmodeller. Det är viktigt att välja en dragkrok som är kompatibel med din bilmodell.

Användningsområde: Om du ofta behöver använda din dragkrok, kan en fast dragkrok vara det bästa valet. Om du sällan använder den, kan en avtagbar eller infällbar dragkrok vara mer lämplig.

Estetiska Önskemål: Om du föredrar utseendet på din bil när dragkroken inte används, kan en avtagbar eller infällbar dragkrok vara ett bättre val.

Budget: Fasta dragkrokar tenderar att vara mer ekonomiska, men om budget inte är en fråga, kan du överväga de mer flexibla och estetiskt tilltalande alternativen.

FaktorBeskrivning
BilmodellVälj en dragkrok som är kompatibel med din bilmodell
AnvändningsområdeTänk på hur ofta du behöver använda din dragkrok
Estetiska ÖnskemålOm utseendet på bilen är viktigt, överväg avtagbar/infällbar krok
BudgetVälj en dragkrok som passar din budget

Installation av Dragkrokar

Installationen av en dragkrok kan vara en komplex process som kräver teknisk kunskap och rätt verktyg. Det är alltid rekommenderat att få en dragkrok installerad av en professionell för att säkerställa att installationen uppfyller alla säkerhetskrav och lagar.

Sök professionell hjälp: Kontakta en auktoriserad verkstad eller installatör som har erfarenhet av att installera dragkrokar på din specifika bilmodell.

Följ tillverkarens instruktioner: Varje dragkrok kommer med en uppsättning specifika installationsinstruktioner från tillverkaren. Det är viktigt att följa dessa instruktioner noggrant för att säkerställa korrekt och säker installation.

Kontrollera alltid efter installationen: Efter att dragkroken har installerats, är det viktigt att göra en kontroll för att säkerställa att den är ordentligt fäst och fungerar som den ska.

StegBeskrivning
Professionell hjälpAnvänd auktoriserade verkstäder för installationen
InstruktionerFölj tillverkarens installationsinstruktioner noggrant
KontrollGör en kontroll efter installationen
RengöringHåll dragkroken ren från smuts och korrosion
SmörjningSmörj rörliga delar för att förebygga rost och säkerställa funktion
InspektionKontrollera regelbundet för slitage och skador

Lagar och Regler

I Sverige finns det specifika lagar och regler som rör användning av dragkrokar. Det är viktigt att vara medveten om och följa dessa regler för att undvika böter och säkerställa säker användning av din dragkrok.

Typgodkännande: Din dragkrok måste vara typgodkänd enligt EU-standarden. Detta innebär att den uppfyller vissa säkerhets- och kvalitetskrav.

Maximalt släpvagnsvikt: Varje dragkrok har en maximal viktgräns som den kan dra. Det är olagligt och farligt att överskrida denna gräns.

Säkerhetskontroller: Det är din skyldighet som bilägare att regelbundet kontrollera din dragkrok för att säkerställa att den fortfarande är säker att använda. Om du har monterat eller tagit bort en dragkrok måste fordonet genomgå en begränsad registreringsbesiktning inom en månad.

Här kan du läsa mer om lagar och regler kring dragkrokar.

Underhåll och Säkerhet

Genom att utföra regelbundet och noggrant underhåll av din dragkrok kan du inte bara förlänga dess användbarhetstid utan också säkerställa att den är säker att använda vid alla tillfällen. Att hålla dragkroken ren från smuts och korrosion, samt att kontrollera och smörja de rörliga delarna och fästpunkterna, minskar risken för olyckor och oväntade problem på vägen. Utför stegen nedanför regelbundet så har du en dragkrok som håller länge:

Rengöring: Rengör din dragkrok regelbundet från smuts, grus och andra föroreningar som kan påverka dess funktion.

Smörjning: Smörj rörliga delar på avtagbara och infällbara dragkrokar för att säkerställa smidig funktion och förebygga rost.

Inspektion: Inspektera din dragkrok regelbundet för tecken på slitage, korrosion eller andra skador som kan påverka dess säkerhet och funktion.

Valet av dragkrok kan ha en stor inverkan på hur du använder din bil. Genom att förstå de olika typerna av dragkrokar, deras fördelar och nackdelar, samt de lagar och regler som gäller, kan du göra ett informerat beslut och välja den dragkrok som bäst uppfyller dina behov. Detta kommer i sin tur att bidra till att säkerställa att du och din familj är säkra på vägen, samtidigt som du får ut det mesta av din investering.