Viktigt med bra vinterdäck!

Viktigt med bra vinterdäck!

Det är väldigt viktigt att ha bra vinterdäck när man kör på vintern och framför allt när man kör med ett släp på vintern. Faktum är att användningen av vinterdäck är lagstadgad i Sverige. Mellan den 1 december och 31 mars måste man ha vinterdäck på bilen om det råder vinterväglag.

 

Vinterväglag beskrivs som när det ligger snö, is eller frost på vägbanan och det är något som den lokala polismyndigheten ansvarar över att bestämma. Därför är det också polisens ansvar att upplysa offentligheten om när det råder vinterväglag, men oftast räcker det med lite sunt förnuft – verkar det kallt och halt ute? Se då till att ha vinterdäcken monterade.

 

Det finns också något som kallas för Året runt däck och det råder delade meningar huruvida dessa däck är lika bra som traditionella vinterdäck. Anledningen till detta är att man använder olika sorters gummiblandningar i vinter- och sommardäck och därför erbjuder Året runt däck inte lika bra grepp som riktigt vinterdäck. Därför rekommenderas det att man använder Året runt däck på ställen med ett jämnare klimat än vad vi har i Sverige.

Att tänka på när man ska köpa vinterdäck

Som sagt är det väsentligt att man har bra vinterdäck på sin bil under vinterhalvåret då det minimerar olycksrisken. Detta är extra viktigt om man ska dra ett släp efter bilen då dåliga däck höjer risken för sladd och olyckor.

Därför bör man alltid köpa kvalitativa vinterdäck från ett av de ledande varumärkena såsom Goodyear eller Michelin. Däckline.se är en av Sveriges största återförsäljare av vinterdäck och fälgar och experter på allt som berör hjulen på bilar. De erbjuder däck på nätet men har även en stor verkstad i Helsingborg där du kan få hjälp med att byta däck, hjulinställning och rådgivning om vilka däck och fälgar som passar bäst för din bil.

 

Du bör också känna till att det finns gränser gällande godkänt mönsterdjup för alla sorters däck. Vinterdäck måste exempelvis har ett mönsterdjup på minst 3 millimeter fast det rekommenderade djupet är minst 5 millimeter. Sommardäck, å andra sidan, måste ha ett mönster däck på minst 1,5 millimeter fast helst över 3 millimeter.